Drøngode nye udgivelser fra argentiske skabere

Her er to nye udgivelser, skabt af det argentinerne Carlos Trillo (forfatter) og Domingo Mandrafina (tegninger). Eller rettere nye på dansk, da begge er skrevet og tegnet i slut-90'erne.



Det store svindelnummer vandt prisen for årets manuskript ved Angoulême i 1999. Den er i farver, og i normalt stort albumformat. En sydamerikansk diktator, skaber med hjælp af en landskendt forfatter 'Den intakte Jomfru', i et forsøg på at skabe ny moral i landet. Målet er at sænke fødselsraten, så oprørerne får færre børn, og der dermed er færre til at kæmpe imod diktatoren. Men så stikker 'Den intakte jomfru' af, og en menneskejagt begynder. Hun hjælpes af den alkoholiserede ekspolitimand Reynoso, og jages af den frygtede 'Leguanen'.



Spaghettierne er i sort/hvid, og i et noget mindre bogagtigt format. Det er historien om Centobucchi-familien, der i 1910 emigrerede fra Italien til Amerika. De fem børn vokser op til at blive henholdsvis gangster, filmdiva, præst, politibetjent og hemmelig lejemorder. Det går ikke stille for sig, når konflikter og besværlige familierelationer står i kø, midt mellem organiseret kriminalitet, vold, mord og afpresning.

Trillo var en ferm forfatter, med sans for at skabe interessante karakterer, og overraskende historier. Mandrafina har klare rødder i den spanske tegneserieindustri, der rummer alt hvad pulp fiction kan byde på af manglende censur. Det er tegnet råt og uden filter. Ligner ikke rigtig noget vi tidligere har fået på dansk, måske bortset fra Torpedo 1936 og Blacksad, der begge har helt eller delvist spansk ophav.



To fremragende tegneserier, fra skabere, der er underrepræsenterede på dansk.

titel: Det store svindelnummer / Spaghettierne
forfatter: Carlos Trillo
tegner: Domingo Mandrafina
forlag: Tegneseriekompagniet

Download formidlingsvideo via Mediafire (MP4, tekstet, 86mb, 1920x1080 HD) - åbner i ny fane

Kommentarer