Chok - voksenserie, der bygger videre på børneklassiker

Chok er en historie på ca 250 sider, fordelt på tre bind. Den fortæller baggrundshistorien om den mystiske Chok, der i mange år var fast superskurk i serien om Tim & Thomas.Tim & Thomas blev i mere end 40 år tegnet af mesteren Will. Han regnes som én af de vigtigste belgiske tegneserieskabere - sammen med bl.a. Hergé, Franquin, Morris og Peyo - og var en definerende del af Marcinelle-skolen (altså den energiske, humoristiske tegnestil).

Wills søn, Éric Maltaite, har sammen med manuskriptforfatter Stephan Colman, sat sig for at afdække historien om manden der gemmer sig bag kjole og hvidt og den mystiske ridderhjelms lukkede visir. Der er således tale om en god gammeldags skurk, der trods utallige kampe mod heltene, hverken for alvor vinder, eller bliver besejret. Lidt a la Bjørnebanden hos Anders And eller Moriarty hos Sherlock Holmes.

Mens Tim & Thomas i sin tid blev skabt til børn, er serien om Chok skabt til et voksent publikum. Det er en barsk historie, der via en lang række tidsspring (det gælder om at holde tungen lige i munden) går dybt i detaljen med hvad der skaber en gennemnedrig skurk. Det starter helt tilbage under Første Verdenskrig, hvor en krigsenke, enlig mor med en lille søn, får arbejde på godset Knightgrave Manor.Og det godt skrevet. Såvel hoved- som bipersoner står stærkt, og den komplicerede historie bliver aldrig for kompliceret. Maltaites tegnestil ligner ikke sin fars. Hans streg er både mere løs og vild. Det er afgjort moderne, men uden at slippe sit klassiske udgangspunkt. Hans layouts er dynamiske, fører historien fint fremad, og understøtter de mange spring i tid.

Chok fungerer både som selvstændig historie, men også som et nørdet baggrundscheck for dem, der er glade for Tim & Thomas.

TTT nr 34 - Chok
titel: Fortidens synder / Dagbog fra fortiden / Manden uden ansigt
serie: Chok
forfatter: Stéphane Colman
tegner: Éric Maltaite
forlag: Forlaget Zoom

Download formidlingsvideo via Mediafire (MP4, tekstet, 104mb, 1920x1080 HD) - åbner i ny fane

Kommentarer