Franka - hollandske lækkerier

Franka er en hollandsk serie, skabt af Henk Kuijpers i 1974. Serien har været udgivet løbende på dansk siden 1979, og der udkommer stadig nye historier.Nu samles serien i en række lækre samlebind, der hvert indeholder to af de oprindelige albums, plus en masse ekstramateriale om skabelsen af de konkrete historier. Der er foreløbig kommet tre samlebind, og flere er på vej.

Franka er muligvis den første gennemførte europæiske tegneserieheltinde. Der var tiltag til noget, der minder om med serien Natacha, men Franka er altså noget andet, og mere. Hun er sin egen chef, er kreativ, beslutsom og snarrådig, og klarer enhver sag uden hjælp fra et mandligt side-kick.Franka var også blandt de første tegneseriehelte, der har kærester og et sexliv. Dette viste sig først i serien efter den første håndfuld albums, der både tegne- og indholdsmæssigt er i en mere børnevenlig stil. Samlebindene koncentrerer sig i første omgang om 'den moderne Franka', og er dermed en samling drønspændende historier, med en hovedperson, der er mere menneskelig end de fleste.

Henk Kuijpers er i disse år ved at restaurere hele serien, nyfarvelægge den og for visse albums vedkommende endda udvide de enkelte historier med sider, der oprindelig blev skåret ud af dem, fordi hans daværende hollandske forlag forlangte, at hvert album kun måtte være på 48 sider. Resultatet er nogen særdeles lækre genudgivelser. Kuijpers er en fantasifuld og skarp fortæller, og hans ultra-detaljerede tegninger er en fryd for øjet. Den nyudførte farvelægning underbygger tegningernes detaljer på fornem vis. Forskellen mellem den gamle og nye udgave er markant.Samlebindene om Franka er dobbelt op på lækkerhed. Foreløbig i tre samlebind.


TTT nr 41 - Franka
titel: Dragens tænder - Tordendragens død /
Gangsternes gidsel - Projekt Atlantis /
Den Blå Venus - Det 13. bogstav

serie: Frankas samlede eventyr
forfatter og tegner: Henk Kuijpers
oversætter: Niels Søndergaard
forlag: Cobolt

Download formidlingsvideo via Mediafire (MP4, tekstet, 119mb, 1920x1080 HD) - åbner i ny fane

Kommentarer