Blueberry - langt om længe genudgivet i lækker kvalitet

Westernserien om Blueberry er om noget en klassiker. Skabt af forfatteren Jean-Michel Charlier og tegneren Jean Giraud i 1963, og for første gang udgivet på dansk i 1969. Sidenhen udsendt i hav af udgaver, fra en række forskellige forlag.Nu genudgives serien i ialt ni samlebind, der endelig giver serien den respekt, den har fortjent. Nyrestaureret trykmateriale, den originale farvelægning, ny oversættelse af Søren Vinterberg, trykt på tykt groft papir, fyldigt ekstramatriale om seriens tilblivelse, og i et format, der er en smule større end tidligere udgaver.

I de første historier skal både forfatter og tegner finde sig til rette med deres hovedperson, men aftegningerne til stort kan tydeligt ses, og Blueberry defineres hurtigt som en lone rider, der går sine egne vegne, og altid er på kant med sine overordnede. Egoistisk, heroisk, og med en stærk retfærdighedssans. En hæderlig mand er en hæderlig mand. Og en skurk er en skurk. Uanset hudfarve.Det første samlebind indeholder historierne Fort Navajo, Torden i vest og Ensomme Ørn. Blueberry er udstationeret på Fort Navajo mellem nybyggerflækker og indianerlejre, da misforståelser, forræderi og blodtørst får helvede til at bryde løs.

Hovedaktørerne er Major Bascom, en stridslysten kavaleriofficer, der er eksponent for de hvides selvretfærdige og forstokkede racisme, og dobbeltagenten Ensomme Ørn, der er drevet af hævntørst. På begge fronter er der fordrukne, uærlige og overilede folk, der hellere vil slås end tale.Da Blueberry startede var forfatter Charlier allerede en stjerne, og han har et forbildeligt greb over historie og personer fra første færd. Mens Giraud - ung og energisk, men stadig præget af sine lærermester Jijé (der forøvrigt afløste som tegner på et par af siderne i de første bind) - udvikler sig i eksplosiv fart foran lærerens øjne. Det her er begyndelsen på et mesterværk.

Disse nye samlebind er tidligere udgaver overlegne på alle punkter, og må betegnes som den sande og hellige udgave af Blueberry. De første to er udkommet, og det kan kun gå for langsomt med de næste syv!

TTT nr 39 - Blueberry
titel: De samlede eventyr 1
serie: Blueberry - De samlede eventyr
forfatter: Charlier
tegner: Giraud
forlag: Cobolt

Download formidlingsvideo via Mediafire (MP4, tekstet, 150mb, 1920x1080 HD) - åbner i ny fane

Kommentarer