Tegneserier om krig

Krig har altid været et tilbagevendende tema i tegneserier. Her er to vidt forskellige bud på hvordan den kan skildres. Corto Maltese er en romantiseret krigsberetning, Shinghal er barsk virkelighed. Begge udgivelser visser tegneseriens gennemslagskraft.titel: Skrumpehoveder og voodoomasker
forfatter og tegner: Hugo Pratt
serie: Corto Maltese
oversætter: Lorens Juul Madsen
forlag: Faraos Cigarer

Samling af tre historier om lykkeridderen Corto Malteses oplevelser under 1. verdenskrig. Alle er i sort/hvid, og er tidligere udgivet på dansk. På sin færd i Caribien og Sydamerika møder Corto en række selvstændige kvinder, bl.a. det første møde med Venexia Stevenson, der er en tilbagevendende karakter i serien.

Corto Maltese er en serie ud over det sædvanlige. Såvel tegninger som historie er blandt det ypperste tegneserien kan byde på. Dialogen bærer elegant historien fremad, og underbygges af de smukke tegninger. Som vanligt med Hugo Pratt er der masser af hovedpersoner tegnet i profil, og stemningsskabende kraftige skyggevirkninger i de enkle stregtegninger. Corto Maltese er et tegneseriehovedværk, der samtidig repræsenterer sin helt egen stil. Det er stor tegneseriekunst.

For voksne læsere af eventyrlige spændingstegneserier.titel: Shingal
forfatter: Tore Rørbæk
tegner: Mikkel Sommer
forlag: Forlaget Forlæns

Ny dansk tegneserie om folkemordet på religiøse minioriteter i Irak i 2014. Skrevet af Tore Rørbæk, der i flere omgange har virket som journalist i Mellemøsten, og baseret på hundredevis af interviews med øjenvidner til Islamisk Stats forfølgelse af 50.000 ezidier.

Brødrene Mazlum og Asmail kæmper for at redde deres familie, mens de sammen med resten af deres folk flygter op mod toppen af Shingal-bjerget, der har en historisk vigtighed i ezidiernes historie. Shingal er dynamisk tegnet, og ubamhjertigt fortalt. Krigen kommer helt tæt på, og verdens uretfærdighed træder skarpt frem.

For unge og voksne læsere af realistiske krigsberetninger.

Kommentarer