Sort/hvid western af høj klasse

Jerry Spring er en westernserie skabt i 1954 af Jijé.


Jijé er en af Belgiens allervigtigste serieskabere, og har været lærermester for André Franquin, som han overdrog Splint & Co., og for Blueberry-tegneren Jean Giraud, der har rentegnet en enkelt af historierne i Jerry Spring-samlebind nr tre. Derudover har Jijé været ferieafløser for Giraud på et par af de tidligste Blueberry-historier, og han overtog Luftens Ørne efter Asterix-tegner Uderzo. Så alt i alt er der tale om en særdeles erfaren herre, der har sat et kæmpe fodaftryk i fransk/belgisk tegneserie.


Hovedpersonen er Jerry Spring. Han er en ung, modig cowboy, der er ekspert i håndtering af skydevåben. En forkæmper for god moral, der altid er at finde på de undertrykte eller forfulgtes side. Hans tro følgesvend er Pancho, mexicaner med Navajo-blod, hvis karakter gradvist nuanceres gennem historierne.


Jerry Spring er klassisk westerntegneserie. For stilen ret ublodig og ikke-eksplicit i sin fremstilling af vold. Og absolut ingen sex. I den grad præget af den kraftige censur den var underlagt, da den blev skabt i 50'erne og 60'erne. Men Jijés ferme pen, med de kraftige skyggeflader, har inspireret vidt og bredt, og tegningerne er gennemgående af allerhøjeste klasse. Historierne er velskrevne, om end gammeldags i forhold til, hvad der efterfølgende er skabt med Blueberry, Red Kelly, Bouncer, og Undertaker.

Klassikeren Jerry Spring nu snart komplet på dansk. Anbefales.

TTT nr 96 - Jerry Spring
titel: Jerry Spring komplet
forfatter og tegner: Jijé
serie: Jerry Spring komplet
oversætter: Per Vadmand
forlag: Fahrenheit/Popular Culture

Download formidlingsvideo via Mediafire (MP4, tekstet, 154mb, 1920x1080 HD) - åbner i ny fane

Kommentarer