Rune T. Kidde-storsællerter genudgivet.

Her er to genudgivelser af klassiske album fra 80'erne af Rune T. Kidde.


Denne anbefaling er præget af, at jeg var Kidde-fanboy fra tidlig alder. Da jeg var 13 år gammel læste jeg hans første album, og blev blæst omkuld af, hvor personligt og anderledes det var. Jeg sendte et håndskrevet brev til Rune, og spurgte efter en originaltegning, og Rune svarede igen med denne, samt et personligt (og meget morsomt) brev. 27 år senere skrev jeg igen til Rune, og det resulteret i et musikask samarbejde om CD'en Kidde goes Umpff, der udkom i 2013, et halvt år før Runes død.


Rune T. Kidde var umanerligt rar mand, med en overdådig fantasi. Frem til at han mistede synet i 1990 lavede han primært tegneserier. Derefter skrev og optrådte han med ord i alle tænkelige sammenhænge. Den lilla møghætte og pulven og Litterærlige klassikere udkom oprindeligt i 1987 og 1988, og solgte i hobetal. Førstnævnte er gendigtede eventyr, med titler som Hærge-Hans og grumme Grete, og Røven og rænnebærrene. Litterærlige klassikere er én-sides omskrivninger af kendte romaner, bl.a. Øst for paradis og Den gamle mand og havet.


Selv med mere end 30 år på bagen er det stadig hylemorsomt, konstant overraskende, fantasifuldt forvrængende, og leveret med enormt overskudsagtigt sprog.

Rune T. Kidde var en ordmager i særklasse, og disse to album viser med tydelighed hvorfor. Anbefales.

TTT nr 119 - Rune T. Kidde
titel: Den lilla møghætte og pulven / Litterærlige klassikere
forfatter og tegner: Rune T. Kidde
forlag: Fahrenheit


Download formidlingsvideo via Mediafire (MP4, tekstet, 55mb, 1920x1080 HD) - åbner i ny fane

Kommentarer